20170108_164435s20170108_160658s20170108_164440s20170108_160832s20170108_160703s20170108_161407s20170108_162515s20170108_162519s20170108_162532s20170108_162537s

Lubicie poznawać nowe smaki? My bardzo. Dlatego, gdy przypadkiem dowiedzieliśmy się o istnieniu restauracji peruwiańskiej, od razu wiedzieliśmy, że będzie to nasz następny przystanek na mapie kulinarnej.

Restauracja położona jest w podwórzu Monciaka, mniej więcej na wysokości Krzywego Domku, dlatego gdy idziemy głównym deptakiem Sopotu nie rzuca się w oczy. Nie jest to duży lokal, urządzony klasycznie, z obrazami i dodatkami nawiązującymi do kultury Peru. W tle sączy się charakterystyczna i z pewnością wielu znana z ulicznych występów Indian, muzyka.

Na powitanie dostaliśmy ciekawą przekąskę – ziarna kukurydzy (większe niż kukurydza, którą znamy na co dzień) uprażona z solą. Rewelacja.

Kelnerka poleciła nam tradycyjny napój peruwiański Chicha Morada wykonany m.in z czerwonej kukurydzy i ananasa. Czegoś tak pysznego jeszcze nie piłam.

Zaintrygowana ostatnio avocado i jego możliwościami skusiłam się na sałatkę z nadzieniem warzywnym z krewetkami. Avocado podawane jest w całości (bez pestki oczywiście), obłożone warzywami i dużą ilością krewetek koktajlowych, w sosie majonezowym.

Nie przepadam za mocno ostrymi potrawami więc w menu szukałam dla siebie czegoś niezbyt ostrego. Sałatka avocado była łagodna, tak samo kolejne danie – karkówka po kreolsku. Zostałam uprzedzona, że czerwony sos jest bardzo ostry, więc zdecydowanie zajadałam się pozostałą częścią dania. O ile przekąska i napój są bardzo nietypowe z punktu widzenia naszego regionu, karkówka należy do dań bardziej typowych. Tą z La Marea wyróżniały sosy oraz miękkie rozpadające się w ustach mięso.

Mój towarzysz wybrał Aji de gallina – potrawkę z kurczaka w sosie serowo – orzechowym z żółtą papryką chilli oraz ryżem. Ostry ale fajny smak.

Porcje w La Marea nie należą do bardzo dużych. Zazwyczaj nie jestem w stanie zjeść całości podanego dania, tu nie miałam tego problemu. Starczyło nawet miejsca na deser.